Çölyak Hastalığında Beslenme
Çölyak hastalığında beslenme, Çölyak rahatsızlığı, vücuda alınan gluten isimli proteine karşı bağışıklık ve savunma sisteminin tepki göstermesidir. Girintili çıkıntılı bir yapıya sahip olan ince bağırsak yüzeyinde düzleşme oluşturarak bağırsak yapısının bozulmasını sağlar. Bu tip hastalara genelde gluten içermeyen besinler tavsiye edilir.
Günümüzde Gluten içermeyen besinlere ulaşılması eskiye göre artık çok daha kolaydır.
Çölyak hastalığında beslenme de dikkat edilecek unsurlar- Genelde Buğday alerjisi olarak bilinen çölyak hastalığı aslında buğday alerjisi değildir. Çölyak rahatsızlığı genelde ince bağırsakta tahribat oluşmasına neden olur. Bu yüzden buğday ve birçok gluten içeren besinleri tüketmesi sakıncalıdır. Fakat içinde buğday içermez yazan ürünlere de dikkat edilmesi gerekir buğday yok demek gluten içermiyor anlamına gelmez bu yüzden hastaların bilinçli olması gerekir.
- Her gün piyasaya ya sunulan oldukça fazla ürün mevcuttur. İçeriğinde ne olduğu üzerinde yazılmış olsa bile bazen içindeki herhangi bir madde bile rahatsızlığı tetikleyebilir. Bu yüzden işlenmiş et ürünleri, kahve. Çikolata, bazı ilaçlar, bira gibi tüketim ürünlerinin tercih edilmemesi gerekir. İçinde gluten olup olmadığını bilinmeyen hiçbir ürünün tüketilmemesi gerekir.
- Gluten içermeyen gıdaların evde ayrı bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Çünkü gluten içeren gıdalardaki gluten az bir miktar da olsa gluten içermeyen gıdaya bulaşabilir.
Buda hastanın sağlığını olumsuz yönde etkiler.
- Yulaf ve yulaf içeren yiyecekler 175 ml civarında tüketilirse genelde hiçbir soruna neden olmamaktadır. Fakat buğday içeren bir besin de yanında tüketilirse çeşitli etkileşimlere yol açar ve bu da hasta için sorun teşkil edebilir.
- Çölyak rahatsızlığına mustarip olan kişiler bir tedavi görmüyorsa, her şeyi tüketemedikleri için çeşitli vitamin ve minerallerden yararlanamazlar. Buda hastanın bağışıklık sisteminin zamanla zayıflamasına neden olur. Bu tip hastalar yaşam standartlarını daha üst düzeye çıkartmak için çeşitli firmaların özel olarak üretmiş olduğu glutensiz yiyecekleri araştırıp onları tüketmeleri gerekir. Ayrıca bu besinlerin içindeki vitaminler bile yetersiz olabilir bu yüzden doktorun ya da diyetisyenin tavsiye edeceği takviye vitaminlerin kullanılmasında fayda vardır.
- Çölyak hastalarının bir bölümünde bağırsakları iyileşene kadar süt ve süt ürünleri tüketmemeleri gerekebilir. Ama bu genelde geçici bir durumdur. Sonra ki zamanlarda süt ürünleri yavaş yavaş tüketilmeye başlanabilir. Fakat hasta yaşamının sonuna kadar glutensiz gıdaları tercih etmelidir.
- Artık marketlerde kolayca ulaşabileceğimiz glutensiz un, çikolata, bisküvi, atıştırmalık ürünler v. B birçok ürüne ulaşmak çok kolay bir hale gelmiştir. Kuru baklagil tüketiminde özenli olmalı organik olanlar tercih edilmelidir. Dışarıda ise yediğimiz bütün yiyecek ve içeceklere dikkat etmeli genelde çok fazla dışarıdan yiyecek maddesi tüketilmemesi gerekir.
Çölyak hastalığında beslenme şekli aslında normal her insanın sağlıklı yaşam adına tercih etmesi gereken bir yöntem olup ciddi bir hastalık belirtisi olmasa bile herkesin gluten içeren gıdalardan uzak durması gerekir.
19.01.2024 03:11:26
Çölyak Hastalığında Beslenme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Çölyak Hastalığında Beslenme"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|