Çölyak Diyeti
Çölyak diyeti, çölyak hastaları buğdayda bulunan glüten ile diğer tahıllardaki glüten benzeri diğer tahıl proteinlerine karşı alerjik reaksiyon gösterir. Çölyak hastalığı tahılların içerisindeki glüten isimli proteinin ince bağırsakta parçalanamaması nedeniyle oluşur. Bu nedenle glüten yönünden fakir gıdalarla hayatlarını devam ettirmeleri gerekir.
Çölyak hastalığı tedavisinin bir parçası olan çölyak diyeti sabır ve irade isteyen bir diyettir.
Çölyak diyeti önemi: Çölyak hastalığı ömür boyu süreceğinden glütensiz bir beslenme alışkanlığının sağlanması gerekir. Aksi takdirde çölyak hastası glütenli ürünler tükettiğinde bağışıklık sistemine uyarı gönderilir ve ince bağırsak iltihaplanır ve bağırsak fonksiyonu için önemli olan villüslerin azalmasıyla besin maddelerinin kana karışması zorlaşır. Böylece vitamin ve mineraller eksikliği yaşanır. Bu nedenle uygulanması gereken diyet büyük önem arz etmektedir. Ayrıca günümüzde glütensiz gıda üretimi sektörü oldukça gelişmiştir.
Çölyak diyeti ile ilgili uyulması gereken hususlar- Yetişkinler için daha kolay uygulanan çölyak diyetinin çocuklarda uygulanması oldukça zordur. Her zaman çocuğun yanında bulunma imkânının da olmadığı düşünüldüğünde ebeveyne büyük görevler düşmektedir. Aileler glütensiz beslenme şeklini çocuklarına benimseterek onların bunu bir yaşam stili haline getirmelerini sağlamalı ve sosyal hayattan uzak kalmamaları için yol göstermelidirler.
Ayrıca çocukların bu gıdalara özenti duymalarının önüne geçmek için evde imkânları ölçüsünde bu gıdaları ya da alternatiflerini hazırlayabilirler.
- Çölyak hastaları kolay kolay dışarıda yiyip içemez. Tükettiği gıdaları araştırmak ve bazen aç kalmamak için yiyeceklerini yanında taşıması gerekebilir. Glütensiz ama sağlıklı bir beslenme alışkanlığını kazanmalı ve bunun bir yaşam stili haline gelmesi gerekmektedir. Pek çok sınırlamaya rağmen iyi bir diyetle pek çok gıdayı tüketebilirler.
- Özellikle buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllar ve bu tahıllardan üretilen bulgur, makarna, erişte, kuskus, simit, ekmek, tarhana, irmik, kraker, börek, hamur tatlıları, kurabiye, bisküvi, pasta gibi besinler ile un kullanılarak yapılan hazır gıdaların tüketiminden vazgeçilerek pirinç, soya, fındık, kestane, fasulye, mercimek, patates, gibi besinler ve bunlardan üretilen unlar tercih edilmelidir. Bol miktarda ceviz, fındık, incir tüketilmelidir.
- Etiketinde glütensiz yazan gıdaların tüketilmesi alışkanlık haline getirilmelidir.
- Dışarıda üretilen poğaça, ekmek gibi yiyecekler yerine glüten içermeyen malzemeler ile evde alternatif ürünler hazırlanmalıdır.
Çölyak hastaları diyete çok dikkat etseler bile küçük tavizler bağırsak kanseri, diyabet, şizofreni ağır hastalıklara davetiye çıkartabilir. Ayrıca bağırsaklar aşırı zarar görürse tedavi için sadece çölyak diyeti yeterli olmayacağından ilaç tedavisine geçilmesi gerekir.
19.01.2024 23:57:08
Çölyak Diyeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|