{ "title": "Çölyak Yasak Yiyecekler", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/colyak-yasak-yiyecekler-5898.jpg", "date": "20.01.2024 02:06:52", "author": "Bilal Yıldız", "article": [ { "article": "
Çölyak Yasak Yiyecekler, çölyak hastalığı bir bağırsak hastalığıdır. Genellikle çocuklarda görülür. Tüketilen bazı zararlı yiyecek ve içeceklerden kaynaklanır. Villüs denilen bağırsak sisteminin düzgün çalışamaması sonucu besin emillimi yapılamadığı için vücuda zarar veren yiyecek ve içeceklerin bütünüdür. Önlem için bazı glutenli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir.

Çölyak Yasak Yiyecekler Nelerdir?

Boza, şarap, bira, çavdar, buğday, mayalı ekmekler, şehriye, un, tarhana, çok yağ katılmış yiyecekler, un ile kavrulmuş çerezler, hazır çorbalar, kek ve pastalar, puding ve tatlı çeşitleri, kazır kremalar, işlenmiş doğal süt ürünleri, buğday unu çeşnili tüm yiyecekler ve maya içerikli tüm yiyecek ve içecekler ele alınabilir. Bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmayan çölyak hastaları risk altında sayılır. Bunlar çölyak hastaları için yasak ve uzak durmaları gereken besinlerdir. Bilinçli bir tüketici tükettiği besinlere dikkat ettiği takdirde bunun üstesinden gelebilir.

Hastalık belirtileri genellikle karın ağrısı, sinirlilik, depresyon, şişkinlik, iştahsızlık, kilo alamama, boy uzama sorunu, kusma şeklinde olabilir. Hastalık çocuklarda, obezite hastalığı olan kişilerde, beslenme ve diyetetik sorunu olan kişilerde daha sık görülmekle olmakla birlikte ileri yaşlarda da görülmesi olağan bir durumdur.

Tedavisi için hastanın yaşam tarzını tamamen değiştirmesi, gluten içeren besinlerden uzak durması gerekir. Bunun sonucunda kişi birkaç aylık hassasiyet sonrasında tekrar eski kilolarına kavuşabilir ve tedavi bittikten sonra normal yaşamına geri dönebilir. Kişinin yaşadığımız bu dönemde glutensiz besin tüketme konusunda hiçbir sorun yaşaması mümkün değildir. Çünkü birçok firma bu konuda hassasiyet göstermekte ve çölyak hastalarını baz alarak ürettiği ürünlerin gluten faktörünü göz önünde bulundurarak hareket etmektedir. Bu da kişinin o besinlere güvenmesi ve o firmalara minnettarlık duymasını sağlamakla birlikte her iki tarafın da kazanç sağlamasına sebep olur. Glutensiz ürün çölyak hastası biri için tedavi imgesidir ve doğru beslenme onların hassasiyet göstermesi gereken en önemli unsurdur. Bu konuda çölyak yaşam dernekleri çölyaklıları bilgilendirmekte ve onlar için çeşitli seminerler vs. Vermektedir. Bu sayede kişiler bilinçli hareket etmekte ve eğer çevresinde bu hastalığa benzer kişiler varsa da onları bilinçlendirmektedir. Bunun sonucunda kişi manevi olumsuzluk içgüdülerinden kurtulur ve bununla da mutlu bir yaşam sürebileceğini varsaymakla birlikte netlik kazanmış olur.
" } ] }