{ "title": "Çölyak İçin Şifalı Bitkiler", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Icin-Sifali-Bitkiler-14.jpg", "date": "20.01.2024 12:27:40", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Çölyak İçin Şifalı Bitkiler; Buğday içerisinde yer alan proteinlere karşı gelişen bağırsak rahatsızlığına halk arasında çölyak denilmektedir. Tıp dilinde Glutene Duyarlı Enteropati olarak da bilinen çölyak hastalığında beslenme en önemli faktörlerden biridir. Hastalığın tespitinden sonra arpa, buğday, yulaf ya da çavdar içeren yani gluten içeren gıdalar tamamen beslenme sistemi içerisinden çıkarılmalıdır. Endüstriyel devrim sonrasında hazır gıdaların hayatımıza girmesi ve beslenme alışkanlıklarımızı fabrikasyon ürünlerin belirlemesi dünyada çölyak hastalığının en yaygın hastalıklardan biri olmasına sebep olmuştur. Tabi ki bu sağlıksız ve fabrikasyon ürünlerin karşısında hala doğal kabul ettiğimiz şifalı bitkiler çölyak gibi hastalıklar bizlere daha kaliteli bir yaşam olanağı sunmaktadır.

Çölyak hastalığında hangi şifalı bitkiler kullanılmalıdır

Karaağaç çayı; İlaç sanayinde de ham madde olarak kullanılan karaağaç bitkisi metabolizmanın düzenlenmesinde iyi bir yardımcıdır. Gün içinde iki defa tüketmek bedensel olarak daha iyi hissetmeye yardımcı olacaktır.

Nane çayı; Çölyak hastalığının neden olduğu karında şişlik, ağrı, kusma gibi etkilerin azaltılmasında yardımcı olur. Rahatlama sağlar.

Zencefil çayı; Nane çayı gibi çölyak hastalığında ortaya çıkan karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik ve gaz problemleri ile başa çıkmada yardımcı olur. Çay olarak içmekte zorlananlar bal ile kurutulmuş ve öğütülmüş zencefili günde bir tatlı kaşığı şeklinde tüketilebilirler.

Papatya çayı; Bağırsakları hareketlendirerek tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Tuvalete çıkarken yaşanan ağrılı süreci hafifletmede yardımcı olur.

Anason çayı; Mide ve bağırsak ağrılarını dindirmek için en etkili çaylardan biridir. Kimyon tohumu ile kaynatılarak da içilebilir. İshal gibi rahatsızlıklarda ishali tetikleyebilir. O yüzden içerken dikkat edilmesi gerekir. Günde bir bardaktan fazlası tüketilmemelidir.

Çörek otu; Bazı kaynaklar çörek otunun da mide ve bağırsaklar üzerinde olumlu etkisi olduğundan söz eder. Çörek otunun içinde yer alan doğmamış yağ asitleri, amino asit ve vitaminler çölyak hastalığında ihtiyaç duyulan vitamin desteğini sağlamakta yardımcı olur. Günde bir tatlı kaşığı çörek otu bal ile karıştırılarak ilaç gibi tüketildiğinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Patates; Bol lifli yapısı sayesinde çölyak rahatsızlığı olan hastalar için en çok tüketilmesi gereken bitkilerden biridir. Çölyak hastalığı sırasında gluten içeren ekmek, makarna gibi gıdaları tüketemeyen bireyler ekmek yerine patatesi diyetlerinin bir parçası yapabilirler. Tam bir potasyum deposu olan patates hem vücudun ihtiyacı olan vitamin desteğini sağlayacak hem bağırsakların ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayacak hem de ekmek gibi tokluk hissi uyandırarak ekmeğin yokluğunun yerini tutmaya yardımcı olacaktır.

Pirinç; Çölyak için kullanılabilecek şifalı bitkilerden biri de pirinçtir. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek iyileşmesine katkı sağlayan pirinç aynı zamanda un olarak da satılmaktadır. Pirinç unu buğday unu yerine kullanılabilecek glutensiz bir alternatiftir. Çölyak rahatsızlığı olan bireylere doktorlar tarafından da tavsiye edilmekte ve çölyak için hazırlanan diyetlerde önemli bir yer tutmaktadır.

Kestane; Bağışıklık sistemi hastalıklarında doktorların tavsiye ettiği bir diğer şifalı bitki ise kestanedir. Hücrelerin en büyük düşmanı olan serbest radikallere karşı en etkili antioksidanlardan biri olan kestane bağırsaklardaki zararlı bakterileri temizler. İyi bakterilerin artmasında ise yardımcı olur. İçerdiği proteinler ile sindirim sistemini düzenler.

Nohut; Bağırsaklardaki iyi bakterilerin artmasına yardımcı olan bir diğer şifalı bitki ise nohuttur. İçerdiği selenyum ile bağırsak enzimlerinin düzenli çalışmasını destekler. Serbest radikallerin bağırsaklara verdiği zararların en aza indirilmesinde yardımcı olur.
" } ] }