{ "title": "Çölyak Hastalığının Zararları", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Hastaliginin-Zararlari-62.jpg", "date": "19.01.2024 22:19:51", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Çölyak hastalığının zararları; Çölyak hastalığı, gliadin ve gluten proteinlerinin ince bağırsakta tüm yaşam boyu oluşturuğu kronikleşmiş bir tür alerjidir. Metabolik veya kalıtsal bir rahatsızlık olan Çölyak hastalığı alerjik bir oluşumdur. Yediğimiz gıdaların ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Bu bağırsakta var olan villus çıkıntıları vücudun yeterli miktarda gıda almasını sağlar. Çölyak hastalarının bağırsaklarındaki bu çıkıntılar küçülüp daralarak işlevselliklerini yitirdiğinde kişilerde yağ emilimi ve gıda emilimi gerçekleşmez. Bundan dolayı da kişilerde birçok belirti meydana gelir. Bu belirtilerin başlıcalarından birisi de şiddetli bir şekilde ağrı ve kilo kaybıdır. Kişilerin gluten maddesine olan alerjik reaksiyonları Çölyak hastalığının oluşmasına neden olur. Çölyak hastası olan kişilerin arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi besinleri tüketmesi kesinlikle yasak olur. Bu tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan gluten Çölyak hastalığının iyileşmesini engellediğinden hasta şikâyetleri artarak devam ettiği için bu besinlerden tüketmemelidir.

Çölyak hastalığının zararları; bu hastalığın en önemli zararı oluştuğu kişilerin yeme alışkanlıklarından tutunda yaşamının genel döngüsünün bile hastalığa endekslendiği bir dönemi anlatmaktadır. Özellikle yetersiz beslenmeye neden olan Çölyak hastalığı oluştuğu kişilerde kilo kaybı, ishal, kansızlık, karında öne doğru şişlik, kaslarda zayıflama, dışkıda anormallikler şeklinde birçok zarara uğratmaktadır. Çölyak hastalığı tedavi edilebilen bir hastalık olsa da bu hastaların gluten içeren gıdalardan her zaman uzak durması gerekir. Buda günümüz dünyasında iyiden iyiye hazır gıdalara yönelen beslenme şeklinin onlar için bir canlı bomba olması demektir.

Çölyak hastalığının zararları, insanların özellikle metabolik Çölyak hastalığına yakalanmalarının en önemli nedenlerinin başında günümüzde besin tüketim şekillerinden kaynaklıdır. Çünkü neredeyse tüm besinlerin hazır hallerinin var olması ve kolaya gelmesi bu tür gıdaların tüketilmesine neden olmaktadır. Bunların başında ekmek gelmektedir. Tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan gluten maddesinin hazır gıdalarda bu kadar yoğun olarak tüketilmesi hastalığın kalıtsallıktan, metabolik çoğunluğa yönelmesine ve de artmasına neden olmuştur. Özellikle glutensiz gıda tüketimi yapması gereken Çölyak hastalarının bu hastalıktan gördüğü en büyük zarar beslenmede yaşam boyu diyettir. Bu diyet alacağı en basit besinde bile glutensiz olup olmadığını araştırması gerektiğidir.

Bu hastalık tedavi edilmediğinde kişide birçok farklı hastalık meydana getirir veya dikkat edilmediğinde yetersiz ve yanlış beslenmeden ötürü kişide aşırı kilo kaybı ile organların yetersiz beslenmesi durumları oluşarak kişi çok daha ciddi hastalıklar ile karşı karşıya kalıyor. O yüzdende Çölyak hastalığı olan kişilerin hayatı beslenme ve yaşam şekli yeni baştan ayarlanıp ona göre yaşanmalıdır. Aksi takdirde ileride bu hastalığın getirdiği diğer organ hastalıklarının geri dönüşü asla olmayabilir. Özellikle gelişen tıp alanı ve günümüzde glutensiz gıda ibaresi bulunan ürünler çoğalmaktadır. Böylelikle hazır gıda ve besinlerden Çölyak hastaları da faydalanabilmektedir. Ama unutmayınız ki her firma besin konusunda bu kadar hassas olmadığı ve bu hastalığın kişiye neler yapabileceğini umursamadığı için kişinin kendisinin dikkatli bir beslenme şekli yaratması gerekir.
" } ] }