{ "title": "Çölyak Hastalığının Zararları", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Hastaliginin-Zararlari-62.jpg", "date": "19.01.2024 22:19:51", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Çölyak hastalığının zararları; Çölyak hastalığı, gliadin ve gluten proteinlerinin ince bağırsakta tüm yaşam boyu oluşturuğu kronikleşmiş bir tür alerjidir. Metabolik veya kalıtsal bir rahatsızlık olan Çölyak hastalığı alerjik bir oluşumdur. Yediğimiz gıdaların ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Bu bağırsakta var olan villus çıkıntıları vücudun yeterli miktarda gıda almasını sağlar. Çölyak hastalarının bağırsaklarındaki bu çıkıntılar küçülüp daralarak işlevselliklerini yitirdiğinde kişilerde yağ emilimi ve gıda emilimi gerçekleşmez. Bundan dolayı da kişilerde birçok belirti meydana gelir. Bu belirtilerin başlıcalarından birisi de şiddetli bir şekilde ağrı ve kilo kaybıdır. Kişilerin gluten maddesine olan alerjik reaksiyonları Çölyak hastalığının oluşmasına neden olur. Çölyak hastası olan kişilerin arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi besinleri tüketmesi kesinlikle yasak olur. Bu tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan gluten Çölyak hastalığının iyileşmesini engellediğinden hasta şikâyetleri artarak devam ettiği için bu besinlerden tüketmemelidir.