{ "title": "Çölyak Hastalığı Testi", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Hastaligi-Testi-12.jpg", "date": "18.01.2024 22:35:13", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Çölyak Hastalığı Testi, Çölyak hastalığı, otoimmün bir hastalık olup bağırsaklarda sindirimi sağlayan ve villüs adı verilen tüysü oluşumların bozulması ile ortaya çıkarak ince bağırsakta hasara yol açar. Hastalığın tespiti sırasında ise tam kan sayımı, dışkı yağı, Otoantikor testi, protein ve vitaminlerin emilimini gösteren testler, bağırsaklardaki bozulmayı gösteren testler ile hastalığa neden olan glutene duyarlı enteropati testleri istenir.

Hastalığın şiddeti, beslenme bozukluğunun yol açtığı hasarlar, bağırsaklardaki emilim bozukluğunun yaygınlığı, diğer organların etkilenme oranı ve tutulumu belirlemek üzere uygulanan birçok test vardır. Çölyak hastalığı aynı zamanda alerjik bir yapıya sahip olduğundan laktoz duyarlılığı testi ile karşılaştırmalı diğer alerji testleri uygulanır.

Tanı koyarken istenen Çölyak hastalığı testleri; Genellikle kansızlık ve karın ağrısı ile gelen hastalardan kesin tanı almak için istenir. İlk istenen testler arasında kansızlığın ölçümü için tam kan sayımı testi, bağırsaklardaki bozulmayı göstermesi ve iltihabın derecesini değerlendirmek için eritrosit sedimantasyon testi, besinlerin emilim bozukluğunu değerlendirebilmek için dışkı yağı tayini, vitamin ve protein emilimleri için D, E, B12 testleri, böbrek faaliyetlerini göstermesi ve karaciğerin durumunu saptamak için kapsamlı metabolik panel testleri vardır.

Sayılan testlerin sonuçlarının pozitif olduğu ve hastalığın varlığını işaret ettiği durumlarda kesin tanıyı koymadan önce son olarak bağırsak biyopsisi istenir. Bağırsak biyopsisi önemli bir ayırt edicidir. Alanında Uzman birçok doktor çölyak hastalığı tanısı için uygulanan tüm testler pozitif olsa bile bağırsak biyopsisi yaptırmadan önce tedaviye başlamamak gerektiğini vurguluyorlar.

Kesin Tanıdan Sonra İstenen Çölyak Hastalığı Testleri; anti- TG, AGA, EMA gibi testler ile gluteni ölçen otoantikor testleri düzenli olarak istenebilir. Çölyak hastalığı sırasında kişinin glutensiz diyet uygulaması istenir. Testler diyetin işe yarayıp yaramadığını görmek için talep edilmektedir. Diyetinden gluten çıkarılan kişilerin tahlil sonuçlarında otoantikor düzeyinin düşmesi beklenir. Otoantikor düzeyi düşmeyen ve hastalıkla ilgili şikâyetleri devam eden hasta için hastalığın derecesini ölçen daha ileri testler istenebilir.

Hastalığın kesin tanısı sırasında yapılan tek bir test bulunmamaktadır. Çölyak hastalığı yakın zamana kadar başka hastalıklarla karıştırılabilmekteydi fakat günümüzde uygulanan testler hastalığın teşhisi sırasında ayırt edici noktaları göstermekte ve yanlış teşhislerden hastayı korumaktadır. Hastalığın teşhisinden sonra ise otoantikor testleri tedavinin sonuçlarını görmek, hastayı kontrol altında tutmak açısından önemlidir ve doktorun uygun gördüğü zaman dilimleri içinde aksatılmadan testlerin yapılması gerekmektedir.

Lütfen doktorunuzla sürekli iletişim halinde olunuz, çölyak hastalığı hiçbir zaman tam bir tedavi ile sonuçlanmamaktadır. Bu yüzden kendinizi iyi hissederek tedaviyi bıraktığınız ve tedavi sonrası testleri yaptırmak istemediğiniz anda yeniden ve daha güçlü olarak ortaya çıkabilir.

" } ] }