{ "title": "Çölyak Hastalığı Tedavisi", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Hastaligi-Tedavisi-73.jpg", "date": "20.01.2024 00:23:11", "author": "Batuhan Muhammet Özçelik", "article": [ { "article": "Çölyak hastalığı tedavisi hastalık erken dönemde teşhis edilmezse büyük problemlere yol açabilmektedir. Çölyak hastalığı tedavisinde ilaç kullanımı yoktur. Tedavide sıkı bir glütensiz diyet söz konusudur. Bu hastalık glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren alerji ve hassasiyettir. Aynı zamanda çölyak hastalığı tedavisi için kişilerin yaşam tarzlarını değiştirmeleri gerekmektedir.

Çölyak Hastalığı Tedavisinde Glütensiz Diyet Nedir?

Glüten içeren tahıl ürünleri buğday, arpa, çavdar ile yapılan gıdaların kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Glütensiz gıdaların hazırlanışı sırasında glütenli gıdaların hazırlandığı kapların kesinlikle kullanılmaması gerekir. Bu durum bilinmeyen ve dikkat edilmeyen önemli bir detaydır. Glütensiz diyet kişiyi gıdasız bırakmak yerine daha dengeli ve sağlıklı beslenmesine yardımcı oluyor. Yenilmesi gereken gıdalar ise pirinç, patates ve soya unundan yapılmış gıdalar olmasına dikkat edilmelidir. Herhangi meyve, sebze ve et tüketilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Çölyak hastalığı tedavisinde ilaç kullanımı olmadığı için bu diyetler sıkıcı ve ekonomik durumunuzu etkileyebilir. Çölyak hastalığı tedavisinde bu diyeti kesin tanı konulmadan uygulamanız doğru değildir. Çölyak hastalarında laktoz eksikliği de olabileceğinden dolayı süt ve süt ürünleri başlangıçta kullanılmamalıdır. Çölyak hastalığı tedavisi olan glütensiz diyetine başlayan kişilerde şikâyetlerde azalma görülmeye başlamıştır. Şikâyetlerin geçmesine rağmen hastalığın tamamen geçmesi yaklaşık iki yıl kadar sürebilir.

Çölyak hastalığı tedavisinde bir diğer yöntemde çörek otudur. Birkaç çay kaşığı çörek otu ezilir. Sabah aç karnına ve akşam aç karnına birkaç yudum suyla içilir. Bu yöntem kullanılırken aynı zamanda glütensiz diyetine de dikkat edilmelidir. Bilim insanımız olan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da çörek otunun %75 oranında başarı şansı olduğunu savunmuştur. Bu yöntemler ilaç olarak kullanılmadığından dolayı yine de doktor kontrolü altında kullanılması önemlidir. Çölyak hastalığı tedavisinde glütensiz diyet aslında çok faydalı bir diyettir. Normal şartlarda glütensiz diyetini uygulayan kişiler iki, üç ay içerisinde düzelerek kilo alıyorlar. Fakat bu diyeti uygulayan bazı kişiler tedaviden yanıt alamamıştır. Böyle durumlarda tanının tekrar gözden geçirilmesi, pankreas yetmezliği, ince bağırsakta bakteri, laktoz emilimi gibi rahatsızlıklar araştırılır. Çölyak hastalığı tedavisine yanıt vermeyen hastalara kortizon tedavisi önerilir. Çölyak hastalığı tedavisi olmayan kişilerin unutmaması gereken en önemli şey ise tedavi edilmemiş çölyak hastalığı ileride lenfomaya ve başka bir tür kansere dönüşmesidir.
" } ] }