{ "title": "Çölyak Hastalığı Diyeti", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Hastaligi-Diyeti-87.jpg", "date": "20.01.2024 08:19:11", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Çölyak Hastalığı Diyeti, Çölyak Genel tanımı ile glüten içeren birtakım besinlere karşı vücudun hassasiyet göstermesi ve bağışıklık sistemini etkilemesi olarak tanımlanabilir. Çölyak hastalığı olan kişilerin glüten içermeyen besinler tüketmeleri ve beslenme düzenine önem vererek hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır. Aksi takdirde çok sinsi ilerleyen bu hastalığın birçok sıkıntıları da beraberinde getirir. Genel itibari ile bu hastalığın belirtileri, demir eksikliğine bağlı olarak (Anemi) kansızlık, ishal, kilo kaybı ya da kilo alımı, şişlik, karın ağrısı, gaz ve halsizlik gibi rahatsızlıklardır. Bağırsakları çok olumsuz etkileyen bu hastalığın tedavisi bağırsakları faydalı olan besinler ile çalıştırmaktır. Beslenme düzenine dikkat edilmediği sürece nörolojik belirtiler de göstermektedir.

Çölyak Hastalığı Diyeti: Diyette mutlaka glüten içermeyen besinler tercih edilmelidir. Buğday ve tahıl unu ile yapılan her türlü ekmek ve hamur işinden uzak durmalıdır. Ayrıca irmik ve nişastanın girdiği her türlü yemek ve tatlıdan da uzak durmalıdır. Kuru yemiş tüketmelidirler. Ancak paket içinde hazır işlenmiş kuru yemişler faydadan çok zarar verir. İşlenmiş etlerden (Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi) gıdalardan uzak durun. Ayrıca hazır ve konserve balıklarda da koruyu madde içerdiğinden zarar verir. Fast food beslenme tarzından uzak durulmalı ve çok doğal beslenilmelidir. Daha çok tahıllara ve ev yapımı yoğurtlara ağırlık verilmesi gerekir.

Çölyak Hastalığı Diyet Listesi

Kahvaltı İçin: Bol ve sınırsız yeşillik, çiğ badem, kabuklu fıstık, kabuklu ceviz, çiğ ve işlenmemiş badem, kabuklu yer fıstığı, doğal ev yapımı tahin ve pekmez ve doğal ev yapımı yoğurt (Kek veya ekmek olmasını isteyenler, glüten içermeyen undan ya da saf mısır unundan oluşan hamur işi tüketebilir.)

Ara Öğün İçin: Glüten içermeyen unlardan hazırlanan hamur işi veya kek hazırlayabilirsiniz. İşlenmemiş kabuklu olan kuru yemiş tüketebilirsiniz. Ayrıca ev yoğurdu veya ev yapımı ayranda içebilirsiniz. Mevsimine uygun olarak bir adet meyve.

Öğle Yemeği İçin: Etsiz sebze türü yemekler, bol yeşillikten oluşan salata, şehriye olmadan yapılan pirinç pilavı (Kesinlikle bulgurdan uzak durulmalı) ev yapımı yoğurt ve ev yapımı yoğurttan yapılacak olan cacık veya ayranda olabilir.

Ara Öğün Olarak: Bir adet mevsimine göre meyve, işlenmemiş bir avuç kuru yemiş ve bol bol su tüketilmelidir.

Akşam Yemeği İçin: Izgara et, balık ya da tavuk (Et tüketmek istemeyenler etsiz sebze yemeği ile değiştirebilirler.) sınırsız yeşillikten oluşan salata, ev yapımı yoğurt ya da ev yapımı yoğurttan hazırlanan ayran ya da cacık, şehriye olmadan hazırlanan pirinç pilavı, mercimek ya da sebzelerden oluşan çorba ve bol bol su tüketin.

" } ] }