{ "title": "Çölyak Hastaları Ne Yemeli", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Hastalari-Ne-Yemeli-33.jpg", "date": "21.01.2024 15:02:25", "author": "Asuman Demirkol", "article": [ { "article": "Çölyak hastaları ne yemeli, aslında bu soru hastalar açısından çok kritik bir sorudur. Çünkü verilecek cevap hastanın tüm hayatını etkileyecektir çünkü yenilen gıdalar insanın yaşam kalitesini olumlu ya da olumsuz etkilemektedir. Bağırsaktaki besin emilimini sağlayan ve villus olarak adlandırılan yapıların bozulmasına neden olan, yiyeceklerdeki besinin emilimini engelleyen ve ince bağırsakta hasara yol açan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Kısaca ince bağırsağın 'gluten' adlı proteine karşı kronikleşen alerjisi veya hassasiyeti olarak tanımlanmaktadır. Çölyak kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalık ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, aşırı strese bağlı olarak veya direkt ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda görülebilecek bir hastalıktır. Hastalığın görülme sıklığı %1'dir. Sindirim sistemi hastalığı olması nedeniyle ayrıca demir, kalsiyum, magnezyum, vitamin ve protein alımında, karbonhidrat ve yağ emiliminde yetersizlik meydana gelmektedir. Çölyak hastaları buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi gluten içeren tüm ürünlerden uzak durmalıdır. Bulgur, makarna, ekmek, tarhana, irmik, börek, galeta unu, çikolata, puding, hazır çorbalar, boza, dudak kremleri örnek olarak verilebilir ve hastalığın ortaya çıktığı ilk hafta hastaya limon suyu, greyfurt, mandalina ve portakal suları verilmez.

Çölyak hastaları ne yemeli?

Çölyak hastalığınınn tek tedavisi glütensiz yiyeceklerdir. Glütensiz yiyecekler de pirinç, pirinç unu ve nişasta ile yapılmış yiyecekler, patates, mısır veya soya fasulyesi unu ile yapılmış ekmek, tarhana, karabuğday vb. Sebze ve pirinç çorbaları, pirinç ile yapılmış yayla çorbası, mercimek ve mercimek unu çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar vb. Buğday, çavdar unu katılmamış her türlü tatlı, sütlü tatlılar (Diyetisyenin önerisi ile), yoğurt, peynir, pirinç ve pirinç unu ile yapılan tatlılar, şeker, bal, pekmez, lokum, komposto, hoşaf vb. Çay, ıhlamur, süt, ayran, meyve suları, limonata, gazoz. Her türlü et yemekleri, kuru baklagilli et yemekleri vb. Her türlü kuru baklagiller. Her türlü meyve- sebze.

Glutensiz ekmek tarifi (2 somon ekmek için): 500 gr (1 paket) loprofin un veya mısır unu veya un karışımı, 1 paket yaş maya, 2 su bardağı ılık su, 1 çay bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ, 1 çay kaşığı tuz, fırın sıcaklığı 220 derece olmalıdır.

Karıştırma kabının içine loprofin un, maya, yoğurt, tuzu koyunuz ve karıştırınız. Karışıma su ve yağ ilave ediniz. Mikser yardımıyla önce yavaş hızla 2 dakika sonra orta hızda 2 dakika çırpınız. Sulu hamuru iki parçaya bölerek iki kalıba alınız. Temiz bir bezle üzerini kapatıp sıcak bir yerde 30-60 dakika kabarması için bekletiniz. Önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişiriniz. Kalıptan çıkartıp soğutunuz. Soğuduğunda naylon torbada paketleyiniz.

Çölyak hastaları nelere dikkat etmeli?

Gluten içermesi ihtimali olan yiyeceklerin glutensiz gıdalar ile yanı yerde (Depo, dolap vb.) bulunmaması gerekmektedir. Glutenli gıdaların glutensiz gıda maddelerine temas etmemesi için farklı yerlerde muhafaza edilmelidir. Yemek sırasında glutenli gıdalara değmiş veya bulaşmış kaşık, çatal, süzgeç, tabak vb. Gereçler kesinlikle çölyak hastalarının gıdalarına dokundurulmamalıdır. Çölyak hastalarının yiyecek ve içeceklerinde bir çay un, buğday ya da bulgurun sekizde biri boyutunda kullanımı dahi ince bağırsakta tahribata yol açarak hastalıklara neden olabilmektedir.

" } ] }