{ "title": "Çölyak Hastaları Ne Yemeli", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Hastalari-Ne-Yemeli-33.jpg", "date": "21.01.2024 15:02:25", "author": "Asuman Demirkol", "article": [ { "article": "Çölyak hastaları ne yemeli, aslında bu soru hastalar açısından çok kritik bir sorudur. Çünkü verilecek cevap hastanın tüm hayatını etkileyecektir çünkü yenilen gıdalar insanın yaşam kalitesini olumlu ya da olumsuz etkilemektedir. Bağırsaktaki besin emilimini sağlayan ve villus olarak adlandırılan yapıların bozulmasına neden olan, yiyeceklerdeki besinin emilimini engelleyen ve ince bağırsakta hasara yol açan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Kısaca ince bağırsağın 'gluten' adlı proteine karşı kronikleşen alerjisi veya hassasiyeti olarak tanımlanmaktadır. Çölyak kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalık ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, aşırı strese bağlı olarak veya direkt ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda görülebilecek bir hastalıktır. Hastalığın görülme sıklığı %1'dir. Sindirim sistemi hastalığı olması nedeniyle ayrıca demir, kalsiyum, magnezyum, vitamin ve protein alımında, karbonhidrat ve yağ emiliminde yetersizlik meydana gelmektedir. Çölyak hastaları buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi gluten içeren tüm ürünlerden uzak durmalıdır. Bulgur, makarna, ekmek, tarhana, irmik, börek, galeta unu, çikolata, puding, hazır çorbalar, boza, dudak kremleri örnek olarak verilebilir ve hastalığın ortaya çıktığı ilk hafta hastaya limon suyu, greyfurt, mandalina ve portakal suları verilmez.