Çölyak hastaları için tatlı tarifleri, Bildiğimiz gibi çölyak hastaları içinde glüten içeren ürünleri tüketememektedir. Az miktarda tüketilmesinin bile çölyak hastaları için tehlikesi çok fazladır. Buğday, arpa, çavdar içerisinde bulunan glüten kıvam verici bir üründür. Dolayısı ile çölyak hastası iseniz glüten içeren ürünlerden yapılan tatlıları yiyemediğiniz için üzülmenize gerek yok. Pekala glüten içermeyen ürünlerle de tatlı yemenin keyfine varabilirsiniz. Üstelik bu tarifleri uygulamak için çölyak hastası olmanız da gerekmez. Sizde normal bir insan olarak glüten tüketmek istemezseniz buyurun tariflere. Ayrıca bu nefis tarifleri tüketmek için çölyak hastası olmanıza gerek yok. Glutensiz bir yaşam bağırsaklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Glutensiz muzlu kek ve malzemeleri
3 adet orta boy yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
3 adet muz
1 kâse siyah kuru üzüm
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı kadar pirinç unu
2 yemek kaşığı rende limon ya da portakal kabuğu
1 çay kaşığı tarçın
Nasıl Yapılır?
Oda sıcaklığındaki yumurtaları toz şeker ile şeker eriyip pürüzsüz olana kadar çırpalım. Yoğurt ve sıvıyağı da ekleyip birbirine iyice yedirelim. Kuru malzemeleri pirinç unu, kabartma tozu ve tarçını elek yardımı ile sıvı malzemelere ekleyelim. Muzları çatalla iyice ezelim. Kuru üzümleri dibe çökmemesi için una bulayıp muzlarla birlikte kek harcına koyalım ve spatula ile karıştırıp yağlanmış kek kalıbına dökelim kekin en üst kısmına file bademleri serperek önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Çölyak hastaları için Glutensiz Kinoalı kurabiye ve malzemeleri
1 su bardağından+1 yemek kaşığı kinoalı gevrek
Yarım su bardağı öğütülmüş halde keten tohumu
Yarım su bardağı ezilmiş badem
1.5 muz
1.5 tatlı kaşığı toz tarçın
3.5 yemek kaşığı bal
4 yemek kaşığı kakao
Üzeri için 80 gram bitter çikolata
Nasıl Yapılır?
Kinolı gevrekler artık büyük marketlerin tamamında satılmaktadır. Kolayca ulaşabilirsiniz. Kakao, tarçın, bal ve muzu güzelce karıştıralım. Bu karışıma kinoalı gevrekleri, keten tohumunu bademleri ekleyerek kurabiye hamuru gibi yoğuralım. Yağlı kâğıt sermiş olduğumuz fırın tepsimize yoğurmuş olduğumuz hamurdan, ceviz büyüklüğünden parçalar koparıp yuvarlak şekil verip aralıklı dizelim. Fırın mutlaka önceden 180 derecede ısıtılmış olmalı. 15-20 dakika pişirelim.
Bitter çikolataları cam bir kâsede benmari usulü eritelim. Pişirdiğimiz kurabiyeler soğuduktan sonra çikolata sosuna batırıp servis tabağına alalım. Afiyetle yiyelim.