{ "title": "Çölyak Hastaları İçin Kek Tarifleri", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Hastalari-Icin-Kek-Tarifleri-38.jpg", "date": "19.01.2024 20:17:25", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Çölyak hastaları için kek tarifleri, tariflere geçmeden önce birçoğumuzun hakkında pek bilgisi olmayan çölyak hastalığından biraz bahsetmek istiyorum. Sindirim sistemi hastalığı olan Çölyak; ince bağırsağın bir ömür devam eden, kronikleşmiş \"Gluten\" proteini alerjisidir. Gluten içerikli gıdalar; arpa, buğday, yulaf ve çavdar gibi tahıllardır. Bu gıdalar alerjisi olan hastanın bağırsakları tarafından emilemez ve sonrasında beslenme yetersizliği meydana gelir. Sonuç olarak da çölyak hastalığına dair belirtiler boy gösterir.

Çölyak hastalığı; kansızlık, kilo kaybı, anormal dışkı, kusma, iştahsızlık, gaz problemi, asabiyet, ciltte kaşıntı ve döküntü gibi şikâyetler ile kendini gösterir. Bu belirtiler sadece, ciddi bir gluten diyeti ile ortadan kaldırılabilir. Aksi halde çok daha önemli hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden kek, kurabiye, ekmek gibi, tüketilen her türlü gıdalar mutlaka glutensiz olmalıdır.

Çölyak hastalarına Glutensiz Kek tarifleri

Malzemeleri
Yapılışı: Toz şekeri ve yumurtaları köpürene kadar çırpma kabında çırpınız. Üzerine sıvı yağı ve yoğurdu ekleyip bir miktar daha çırpmaya devam ediniz. Unu, kabartma tozu ve limon rendesini de karışıma katıp karıştırınız. Son olarak tarçın ve kuru üzümleri kek harcınıza dahil edip yağlanmış kek kalıbına dökünüz. Önceden ısıtılmış 170 derelik fırında 40 dakika kadar pişiriniz. Fırına atmadan önce üzerine dövülmüş badem serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Glutensiz Elmalı kek

Malzemeleri
Yapılışı: Yumurta ve şekeri beyazlayana kadar çırpınız. Yavaş yavaş süt ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam ediniz. Un, vanilya, kabartma tozu ve tarçını bir kapta harmanladıktan sonra harcınıza ilave edip karıştırınız. Tabanını yağladığınız kek kalıbına döküp üzerine soyulup temizlenmiş elma dilimlerini dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika pişiriniz. Servis ederken üstüne pudra şekeri serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }