{ "title": "Çölyak Ekmeği", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Ekmegi-54.jpg", "date": "19.01.2024 18:25:19", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Çölyak ekmeği; Ekmek bilindiği gibi arpa, buğday, çavdar gibi tahıllardan yapılan bir ekmektir. Fakat bu tahılların içerisinde bulunan iki farklı protein suyla birleşmesi ile oluşan hamur işlerine esneklik ve kıvam kazandıran bir protein olan glutenin olmaması gerekir. Çölyak hastalarının glutensiz ürünler tüketmesi çok önemli olduğundan bugün sizlere vereceğimiz ekmek tarifi için hazır ekmeklerden farklı olması gerekmektedir. Hastalığın özelliği itibarıyla hazır ekmekleri tükettirmemesinden ötürü Çölyak hastalarının birçoğu ekmeğini kendi yapma çabası içerisine girer. Özellikle de ekmek yemeği seven kişilerin başvurmasından ötürü bu hastalığı taşıyan kişilerin için glutensiz ekmek tarifini vereceğim. Bu arada daha birçok gıdada olan gluten günümüzde çok aktif olarak kullanılan bir proteindir. O yüzdende bu hastalığı taşıyan kişilerin sadece ekmekte değil tüm besin ve ağız yolu ile kullanılan ürünlerin hepsinde glutensiz olmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Gelelim ekmeğimizin yapılışına ve de malzemelerine.

Çölyak ekmeği malzemeleri
Çölyak ekmeği nasıl yapılır?

Ekmeğimizin yapımında kullanılan tüm malzemelerin ılık olması çok önemlidir. Bir diğer önemli noktada mayalanma süresidir. Bu süreye uymaya özen göstermeniz ekmeğinizin daha güzel olmasını sağlayacaktır. Gelelim ekmeğimizin yapılışına, öncelikle hamuru elde edebilmek için ılık su ile kuru maya iyice ezildikten ve yumuşatıldıktan sonra mayanın aktive olması beklenir. Maya bir tarafta beklerken derin bir kap içerisine yine oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta, tuz, şeker, zeytinyağı ve laktozsuz süt ilave edilerek iyice karıştırılır. Daha sonra glutensiz un alınarak yavaş yavaş karışımın içerisine ilave edilmeye başlanır ve bir elimizle de yoğurulmaya devam edilir. Bekleyen mayanın aktivesi gerçekleştiğinde karışımın içerisine ilave edilmesiyle tekrar yoğurulan hamur son halini almış olur.

Hazırlanan hamur daha önceden yağlanan fırın tepsisi içerisine yerleştirilir. Hafif nemli bir bezi üzerine örterek oda sıcaklığında yirmi dakika kadar bekletilir. Bu arada mayalanan ve istenen kabarıklığa ulaşan Çölyak ekmeği hamuru bir bıçak yardımı ile üzerine kesikler atılarak şekil verilmesinin ardından tepsinin bir kenarına bir kâse su konularak, önceden yüksek ısıda ısınmaya bırakılan fırına yerleştirilir. Fırında pişmeye bırakılan Çölyak ekmeği, ortalama 45 dakika pişirildikten sonra üzeri kızarıp kabuk bağladığında fırından çıkartılır. Hafif terlemeye uğraması için üzerine pamuklu yapıda bir sofra bezi örtüldükten sonra dinlenmeye bırakılan Çölyak ekmeği soğuduğunda artık tüketilmek için hazır hale gelir. Arzuya göre bitene kadar buzdolabında muhafaza edilmesi uygundur.

Afiyet olsun.
" } ] }