{ "title": "Çölyak Ekmeği", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Ekmegi-54.jpg", "date": "19.01.2024 18:25:19", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Çölyak ekmeği; Ekmek bilindiği gibi arpa, buğday, çavdar gibi tahıllardan yapılan bir ekmektir. Fakat bu tahılların içerisinde bulunan iki farklı protein suyla birleşmesi ile oluşan hamur işlerine esneklik ve kıvam kazandıran bir protein olan glutenin olmaması gerekir. Çölyak hastalarının glutensiz ürünler tüketmesi çok önemli olduğundan bugün sizlere vereceğimiz ekmek tarifi için hazır ekmeklerden farklı olması gerekmektedir. Hastalığın özelliği itibarıyla hazır ekmekleri tükettirmemesinden ötürü Çölyak hastalarının birçoğu ekmeğini kendi yapma çabası içerisine girer. Özellikle de ekmek yemeği seven kişilerin başvurmasından ötürü bu hastalığı taşıyan kişilerin için glutensiz ekmek tarifini vereceğim. Bu arada daha birçok gıdada olan gluten günümüzde çok aktif olarak kullanılan bir proteindir. O yüzdende bu hastalığı taşıyan kişilerin sadece ekmekte değil tüm besin ve ağız yolu ile kullanılan ürünlerin hepsinde glutensiz olmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Gelelim ekmeğimizin yapılışına ve de malzemelerine.