{ "title": "Çölyak Diyeti", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Diyeti-21.jpg", "date": "19.01.2024 23:57:08", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "

Çölyak diyeti, çölyak hastaları buğdayda bulunan glüten ile diğer tahıllardaki glüten benzeri diğer tahıl proteinlerine karşı alerjik reaksiyon gösterir. Çölyak hastalığı tahılların içerisindeki glüten isimli proteinin ince bağırsakta parçalanamaması nedeniyle oluşur. Bu nedenle glüten yönünden fakir gıdalarla hayatlarını devam ettirmeleri gerekir. Çölyak hastalığı tedavisinin bir parçası olan çölyak diyeti sabır ve irade isteyen bir diyettir.

Çölyak diyeti önemi: Çölyak hastalığı ömür boyu süreceğinden glütensiz bir beslenme alışkanlığının sağlanması gerekir. Aksi takdirde çölyak hastası glütenli ürünler tükettiğinde bağışıklık sistemine uyarı gönderilir ve ince bağırsak iltihaplanır ve bağırsak fonksiyonu için önemli olan villüslerin azalmasıyla besin maddelerinin kana karışması zorlaşır. Böylece vitamin ve mineraller eksikliği yaşanır. Bu nedenle uygulanması gereken diyet büyük önem arz etmektedir. Ayrıca günümüzde glütensiz gıda üretimi sektörü oldukça gelişmiştir.

Çölyak diyeti ile ilgili uyulması gereken hususlar
Çölyak hastaları diyete çok dikkat etseler bile küçük tavizler bağırsak kanseri, diyabet, şizofreni ağır hastalıklara davetiye çıkartabilir. Ayrıca bağırsaklar aşırı zarar görürse tedavi için sadece çölyak diyeti yeterli olmayacağından ilaç tedavisine geçilmesi gerekir.
" } ] }