{ "title": "Çölyak Bitkisel Çözüm", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Colyak-Bitkisel-Cozum-33.jpg", "date": "19.01.2024 21:27:11", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Çölyak Bitkisel Çözüm, Çölyak tıp biliminde Gluten Enteropatisi olarak bilinir. Vücuttaki bağırsakların besin emilimini sağlayan yapıların bozulmasına sebep olan (Villus olarak bilinir) ayrıca yiyeceklerin de besin emilimini engelleyen ve ince bağırsakta hasar oluşmasına sebep olan bir tür sindirim sistemi bozukluğu hastalığıdır. Genellikle kendini ishal, iştahsızlık, karın ağrısı, kilo alamamak ve boyun uzamasında yavaşlık olarak gösterir. Çölyak hastalarının en başta gluten içeren besinlerden uzak durması gerekir. Çünkü gluten hastası olan bir kişi gluten içeren bir besin tükettiği zaman ince bağırsak besinin emilimini sağlayan villuslar görevini yerine getiremez ve rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar. Böylelikle ince bağırsak rahatsızlık sinyali vererek kendini belli eder.

Çölyak Hastalığı ve Gluten

Çölyak hastaları öncelikle glutensiz bir beslenme tarzını hayatlarına geçirmek zorundadır. Arpa, buğday, şehriye, makarna ve un gibi gluten değeri yüksek besinler kesinlikle tüketilmemelidir. Fast food yemek tarzından da uzak durulması gerekir. Düzenli kahvaltı yapılarak, doğal beslenilmeli ve her türlü yiyecek ve içeceğin organik olanı tüketilmelidir. Düzenli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ile çölyak hastalığı kendiliğinden ortadan kalkar. Çölyak hastaları dengeli ve düzenli diyette yapmalıdır. Vücuttaki bütün gluteni attıkları zaman kendilerine gelecek ve iyileşme sürecine girmiş olacaklardır.

Çölyak Bitkisel Çözüm

Çölyak için en iyi tedavi yöntemi besinler arasındaki gluteni çıkarmaktır. Bunun için çok fazla mevsim yeşillikleri tüketilmeli ve arpa buğday yerine, tahıl türüne ağırlık verilmelidir. Mercimek, nohut ve fasulye gibi glutenden uzak besinler çölyak hastaları için ideal besin türleridir. Ayrıca çölyak hastaları, mısır, nişasta, soya fasulyesi, patates ve pirinç gibi gıdaların besin değerlerine dikkat etmesi gerekir. Özellikle bu besin değerlerinin içeriğinde gluten var ise kesinlikle uzak durmaları gerekir. Ayrıca paketlenmiş hazır gıdaların, meyve sularının ve şekerli yiyecek ve içeceklerin içeriğinde de gluten bulunabilmektedir. Bu nedenle bu tarz gıdalardan uzak durmak iyileşme sürecini hızlandırarak çölyak hastasına yavaş yavaş sağlıklı kilo almasını sağlamaktadır. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri çölyak hastasında bünyenin kabul etmediği bir diğer besin ürünüdür.

Çölyak Bitkisel Çözüm için, mutlaka birtakım besin tahlili yapılmalı ve çölyak hastasının hayatından ve beslenme düzeninden vücuda alerjik olan birtakım besin ve besin değerleri çıkarılmalıdır. Ayrıca probiyotik ve düşük karbonhidratlı besinler tüketilmesi de bu dönemde faydalı olabilmektedir. Çölyak hastasının gluten içermeyen besinleri hayatından çıkarması ne kadar uzaklaştırması gerektiği yapılacak olan tahliller sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak hayatları boyunca beslenme düzeni ve alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü çölyak hastalığı iyileşme sürecinden sonra karşılaştığı glutenli yiyecek ve içeceklerden sonra tekrar başlayabilmektedir.
" } ] }