{ "title": "Çocuklarda Çölyak", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Cocuklarda-Colyak-77.jpg", "date": "21.01.2024 10:41:08", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Çocuklarda çölyak, son derece ciddi bir rahatsızlıktır. Bu durum özellikle çocuklarda görüldüğünde kesinlikle müdahale edilmesi gerekmektedir. Çölyak hastalığı, yetişkinlere göre çocuklarda çok daha fazla zarara neden olduğu için kesinlikle çocuklarda dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda çok daha zor durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çocuklarda çölyak, direk olarak bağırsaklar içerisinde bulunan besinlerin emiliminin sağlanamaması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık \"villus\" adı verilen yapının bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu yapının bozulmasına neden olan çölyak hastalığı, aslında her yaştaki insanda meydana gelebilmektedir. Çocuklarda meydana gelen çölyak hastalığı, birçok belirti göstererek karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bu belirtiler hastalığın ilerleyişine bağlı olarak artış gösterdiği için hastalığa müdahale edilmediği zamanlarda çok daha fazla olacaktır. Çocuklarda çölyak hastalığına müdahale edilmediğinde bu hastalığın haricinde çok daha çeşitli bağırsak hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu bağırsak hastalıkları çölyak ile birleştiğinde çocuğun yatağa düşmesine bile neden olabilmektedir. Günümüzde çok yaygın bir şekilde karşılaşılan çocuklarda çölyak hastalığı şu şekilde belirtiler göstermektedir.

Çocuklarda çölyak belirtileri nelerdir?
Çocuklarda çölyak tanısı nasıl konulur?

Çocuklarda meydana gelen çölyak hastalığının kesin olarak tanısının konulabilmesi için deneyimli olan uzmanlar tarafından kontrollerin yapılması gerekmektedir. Özellikle yapılacak kan testi, idrar testi ve gaita testi çok önemlidir. Bu tahliller sayesinde bağırsak biyopsisi alınmadan tanı konulabilir. Fakat tanının konulmaması durumunda eğer Uzman doktorun herhangi bir şüphesi varsa bu durumda bağırsak biyopsisi gerekebilir.

Çocuklarda çölyak tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde öncelikle tanının konulması gerekmektedir. Tanı işlemi sonrasında tek tedavi yöntemi vardır. Bu tedavi yöntemi ise Uzman doktor tarafından önerilen ve içerisinde gluten bulunmayan besinlerin tüketilmesidir. Kişinin gün içerisinde bazı besinleri tüketmemesi yapılan ilaç tedavisinin biraz daha olumlu bir şekilde sonuç vermesini sağlayacaktır. Çocuklarda çölyak hastalığının tedavisi uzun süreli olduğu için yıllar sonra sonuç alınabilir. Tedavi olumlu bir şekilde sonuçlansa bile hasta olan çocuğun ömrü boyunca arpa, çavdar, yulaf gibi gıdalardan uzak durması gerekmektedir.
" } ] }