{ "title": "Bebeklerde Çölyak", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Bebeklerde-Colyak-48.jpg", "date": "21.01.2024 07:26:10", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Çölyak: Ülkemizde oldukça yaygın görülmesine rağmen bu hastalık hakkında bilgi eksikliği yaşanılır. Bu durum hastalığın erken teşhisini zorlaştırmaktadır. Çölyak hastalığının temel belirtilerinin hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Örneğin çocuğunuzda sebepsiz yere şişkinlik, deri döküntüsü, gelişme geriliği veya kemik erimesi gibi rahatsızlıklar varsa; bunlar çölyak hastalığının önemli belirtileri olarak ele alınır. Genetik bir hastalık olarak bilinen Çölyak hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir Bebeklerde çölyak teşhisi daha kolay konulur; karın ağrısı hazımsızlık iştahsızlık şişkinlik gibi belirtiler gösterebilir. Günümüzde 200 insanda bir görülen sorun haline gelen bu hastalığın nedeni yiyeceğin içerisinde glüten maddesinin bulunmasıdır. Genel olarak tıpta Çölyak hastalığı genetik geçiş gösteren bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olarak bilinir. Bebeklerde çölyak hastalığı ortaya çıkarsa bu hastalığa sahip olanlar: Çavdar Arpa ve buğday da bulunan protein gülitene karşı oldukça hassastır. Genel olarak vücudun yüzde otuzu Çölyak hastalığı geni taşımaktadır; Fakat sadece yüzde beşi bu belirtileri gösterir.

Çölyak hastalığının belli başlı sebepleri nelerdir?

Çölyak hastalığının teşhisi çok fazla şikâyetlerini olması yüzünden zor olabilir; fakat tanıyı doğrulayan laboratuvar sonuçları hastanın glüten de zengin ve fakir beslendiği dönemler arasında ortaya çıkan önemli farklılıklar dikkate alınarak teşhis kolaylaşabilir. Kan testi tanıya yardımcı olsa da bazı hastalarda tedavi ile de ortaya çıkan etmenlerin görülebilmesi için ince bağırsak biyopsisi gerekmektedir. Çölyak belirtileri ise şöyle sıralanır:1-2 aylık bebeklerde.
bu belirtiler çölyak hastalığının en bariz belirtileri olarak bilinir. Çölyak hastalığı tüm vücut sistemini ilgilendiren bir hastalık olmasından dolayı teşhisin geç konulması halinde birçok hastalığa da ortam hazırlar.

Bebekler emerken çölyak hastalığından nasıl korunulur?

Yapılan araştırmalar da emzirmenin bebeğe çölyak hastalığından önemli ölçüde koruduğu belirtilmiştir. Çünkü anne sütünde bulunan glüten oldukça azdır. Emzirme Çölyak hastalığından korumaktadır ya da genetik olduğu için ortaya çıkmasını ertelemektedir. Bebeğin İlk aylarında zengin besinler verilerek bu hastalık için büyük bir risk ortaya konulmaktadır. Bebeğin 44 ve 6. Ayında sadece anne sütü ile beslenmesi bu hastalıktan korunması için oldukça önemlidir. Çölyak hastalığı her yaşta ortaya çıkmasına rağmen özellikle 8 ile 12 aylık çocuklarda daha sık görülmektedir. Bebeklerde çölyak tedavisi diğer kişilere göre daha rahat atlatılmakta dır ya da hastalığın olması engellenmektedir.

Çölyak hastalarının tedavi yöntemi glütensiz diyet!

Çölyak hastalığına sahip olan insanlar, glütensiz diyet programı ile bağırsaklarında oluşan bozulmalar düzenlemekte bu düzelmeye aldanıp tekrar eski yaşamına dönmesi halinde hastalık bulguları tekrar ortaya çıkmaktadır. Diyette buğday çavdar arpa hariç tahıl grubundan pirinç ve Mısır'dan yapılan yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir. Tahta kaşık, teflon gibi materyalleri ne kadar temizlenirse temizlensin glüten kalıntısı olduğu için bu tür maddelerin kullanılmaması gerekmektedir.
" } ] }