{ "title": "Bebeklerde Çölyak Hastalığı", "image": "https://www.colyak.gen.tr/images/Bebeklerde-Colyak-Hastaligi-48.jpg", "date": "21.01.2024 05:55:16", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Bebeklerde çölyak hastalığı, glüten alerjisi nedeniyle mide ve bağırsak şikâyetlerine yol açan çölyak rahatsızlığı 8 -12 aylık bebeklerde çok sık görülmektedir.

Bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde bu rahatsızlığının nedeni olarak hem vitamin hem de minerallerin vücut tarafından emilmesinden meydana gelen bazen hafif bazen de oldukça fazla belirtiler göstererek hemen tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Genellikle bebeklerde çölyak hastalığının belirtileri çok hafif dereceli olması halinde bu hastalığın erken evrede farkına varılması çok zordur. Çölyak hastalığının tanısı için bebekten vücuttaki protein, vitamin, yağ, karbonhidrat ve mineral seviyelerinin ölçümlerine bakılması için bazı testler ile çölyak hastalığının teşhisinin yapılması için oldukça önemlidir.

Bebeklerde çölyak hastalığının en sık görülen belirtisi olarak sürekli ishal durumu gözlemlenmektedir. Ayrıca bebeklerdeki görülen ishal durumu çoğunlukla yağlı bir görünüme sahiptir. Kabızlık çok nadirde olsa görülmektedir, az rastlanılan belirtiler arasındadır. Sürekli kabızlık problem olan bebeklerin çölyak hastalığı olma olasılığı da yüksektir.

Çölyak hastalığı olan bebekler hiçbir neden olmadan hem rahatsız hem de oldukça huysuz olurlar. Ayrıca bebeğin karın bölgesinde meydana gelen ağrılar ile mide bulantıları oldukça sık karşılaşılır ve bebeğin sürekli rahatsız olmasına sebep olur. Bebekler gün içinde karın ağrısı ve mide bulantısı oldukça rahatsız eder bu nedenden dolayı sıklıkla ağlama durumları ile karşılaşılabilir.

Bebeklerin almış olduğu yiyecekler özellikle çölyak sebebi ile yeteri derecede vücut tarafından emilmemesinden dolayı bebekte kilo kayıpları ortaya çıkmaktadır. Bu yaşanan kilo kayıpları bebeklerde önemli derecede fark edilebilmektedir. Özellikle vücuda alınan besin ve minerallerin çölyak nedeni ile emilimi yapılmamasından dolayı bebekler diğer yaşıtlarına oranla biraz daha küçük gözükmesine neden olmaktadır.

Bebeklerde çoğunlukla çölyak hastalığından kaynaklı olarak hem kemik hem de eklem ağrıları meydana gelebilir. Bebeklerin dişlerinde lekeler görülebilir. Aynı zamanda demir emilimi de çok az olduğu için bebeklerde demir eksikliği anemisi meydana gelmektedir. Bu ortaya çıkan belirtiler çölyak hastalığının belirtileri arasında sayılmaktadır.

Bebeklerde çölyak hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Çölyak hastalığının tek tedavisi glütensiz diyettir. Buğday, arpa, çavdar gibi besinlerden yapılan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Diyette tahıl grubundan pirinç ve mısırdan yapılan yiyecekler tüketmeye özen göstermek gerekir. Ayrıca sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendiren kimyasal içerikli yanında probiyotik özellikli gıdaları da rahatlıkla bulabilirsiniz.
" } ] }